From: alnis@lis.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 11/5/00 12:27
Subject: vēlreiz par vēlēšanu likumu

Esam lielā strupceļā, jo tomēr domas dalās par labāko vēlēšanu likuma variantu:

1) Vieglākais ceļš būtu- maināmie saraksti, jo tad būtu nevis jāmaina likums, bet jāatjauno tā sākotnējais variants, taču, viens no galvenajiem noteikumiem, kuru padomos ieteica - pēc iespējas saprotamāku tautai. Tad nu iznāk, ka tautai vissaprotamākais, pēc manu aptauju datiem, iznāk -

2) ka deputāts tiek ievēlēts no sava apgabala. Manuprāt tā arī vislabāk tiek iedarbināts atgriezeniskās saites principa un darbība. Taču šis variants ir visradikālākais un būs vislielākā pretestība.

3) Lietuvas variants ar jaukto principu.

Tagad lūdzu visus Sveika gudros prātus vēlreiz izteikties par viņa labāko variantu, norādot uz tā priekšrocībām, atklājot arī trūkumus. Un ņemiet vērā priekšnoteikumu, ka 99%os būs jāiet uz referendumu.

Un vēl! Varbūt katrs savu iespēju robežās izvediet aptauju un arī šos datus paziņojiet man, t.i., "Rītdienai".

Alnis.

 

From: privat@latnet.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 11/5/00 7:26
Subject: Re: vēlreiz par vēlēšanu likumu

Manuprāt pašreiz noteikti 3. - jauktais variants.

Ar visa laba vēlējumiem
     /////////
  /// @-@
    (    >    )
      \\\\\\\\

 

From: aabele@madona.lv
To: "Sveiks" sveiks@latnet.lv
Date: 11/6/00 3:46
Subject: Re: vēlreiz par vēlēšanu likumu

Lietuvas variants ar jaukto principu dod iespēju balsot par partiju programmām un neatstāj aiz borta arī populārus politiķus no ne tik populārām partijām. Reizēm labu programmu pārstāv švaka komanda. Vienīgi lai izbēgtu no ļaunprātīgām intrigām, tos 50% būtu jāizvēlas pašiem vēlētājiem no visiem pretendentiem. Piecdesmit no tiem, kas būtu ieguvuši visvairāk balsu, kļūtu par deputātiem.

Ja katram vēlēšanu apgabalam jau iepriekš būs noteikti individuāli deputātu kandidāti, var sākties tāda jezga, kurai nebūs ne gala ne malas, žēl to cilvēku, kas cietīs. Bet šādi aizdomās var turēt jebkuru, un organizēt ļaunprātīgu kampaņu būs gandrīz neiespējami.

Ausma

 

From: alnis@lis.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 11/7/00 2:49
Subject: Re: vēlreiz par velēšanu likumu

Vai šis jautājums jau Sveikā slēgts?! Līdz šim esmu saņēmis tikai divas īsas atbildes bez nopietniem komentāriem. Ceru, ka pēc ASV prezidenta ievēlēšanas krusta kari par šo tēmu būs beigušies, un pagriezīsiet savus nopietnos vaigus uz mana jautājuma pusi.

Alnis.

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 11/7/00 6:29
Subject: Re: vēlreiz par vēlēšanu likumu

Sveiki!

Es par Ausmas ieteikumu!

Juris Žagariņš

 

From: alnis@lis.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 11/8/00 6:44
Subject: Re: vēlreiz par vēlēšanu likumu

Kad sāku uzņemt nopietni mūsu diskusiju, iekārtoju trīs jaunus "folderus" : 1. vēlēšanu likums, 2. nākotne, ko darīt, 3. lavīna kustas. Šorīt noziedoju veselu stundu un pārlasīju visas, kuras rakstītas manā Sveika laikā, un atradu tur pāris reizes pieminētu lietuviešu variantu, tā pat maināmos sarakstus, ir prezidentes intervija, vienreiz runāts par deputātu atbildības paaugstināšanu, pieminot , ka Vācijā tā varētu būt labi strādājoša, tāpat doti padomi darīt lēni un pamatīgi. Taču lielākā daļa no satura zem šīm tēmām aizņem Roņu salas republikas problēmas, Berezovska un Sorosa naudas iegūšana u.c.

Saprotu, ka šajā diskusijā iegājušas arī nenopietnās tēmas tāpēc, ka neviens īsti necerēja, ka atradīsies viens " Dullais Dauka", kurš pa šo "plāno ledu skries pretī apvārsnim". Taču tas ir noticis, un viņam vajadzīga NOPIETNA palīdzība. Tagad man vajag gudrus padomus - kas katrā no likumu variantiem labs, kas slikts, kas viegli, bet kas grūti realizējams. Tāpat par tautas kalpa atbildību - saikne starp viņu un vēlētājiem, kā piespiest solījumus pildīt un ko darīt, ja tas nenotiek. Visbeidzot, kā deputātu patriekt, ja viņš pilnīgi neapmierina. Jūs dzīvojat Vācijā, Anglijā, Austrālijā, ASV, jums ir pieejami savas valsts likumi, paskatieties, ievāciet informāciju starp savas valsts pilsoņiem vai zinātniekiem par viņu spriedumu. Jo mums še tāda iespēja ir daudzreiz grūtāka, pie tam - solījāt savu atbalstu! Mēs meklējām Lietuviešu likumu, bet dabūjām tikai lietuviešu valodā, pat angliski nebija. Tagad jātērē laiks, jāmeklē kas tulkotu.

Tad nu klausīsim J. Peniķa un Riča padomam - nesteigsimies, strādāsim lēnām un pamatīgi. Es tikai piebildīšu - arī "gumiju stiept" nebūtu vēlams.

Vakardienas sapulcē bijām seši, no tiem divi jauni, tātad skaits ir pieaudzis, jo no iepriekšējiem savu neierašanos motivēja un solīja turpināt strādāt ar mums. Kozlovskis ir sameklējis likumu par maināmiem sarakstiem. Citus Riča ieteiktos šoreiz neriskēju aicināt, nolēmu, ka vispirms tikšos ar katru individuāli, radīšu sapratnes un kompromisa vidi, jo citādi var gadīties, ka katrs atnāk ar savu pārliecību, mēs arī sadalāmies dažādu viedokļu aizstāvjos - pamatīgi saplūcamies un izklīstam uz visiem laikiem. Diemžēl, mani bijušie darba devēji arī grauž manu laiku, nevaru visu izdarīt tik ātri kā gribētos.

Turpinājām apspriest savu CV - mērķi un ceļu tā sasniegšanai. Labus ierosinājumus atnesa M.Darbonis un R.Sķeltiņs (Rič, man par prieku esmu tomēr kļūdījies un viņš atnāca). Būtu padarījuši vairāk, bet neatnāca Valdis Bērziņš, pie kura bija visi iepriekšējie materiāli. Nolēmām, ka 14.11. savāksim visu, katrs uzmetīs savu, tad labāko ņemsim par pamatu un - būs gatavs.

Tika runāts par vietējo padomju vēlēšanām. Nolēmām, ka par to runāsim domē. Likumu mēs ietekmēt nespēsim, bet - nepieļaut nevēlamu kandidātu ievēlēšanu - tas ir diezgan slidens jautājums, jo vieniem palīdzot, citus iegūsim kā ienaidniekus, kas pirms referenduma ir nevēlami. To dosim izlemt uz vietām un iniciatīvai jānāk no apakšas. Tad, ja būs kāds tiešām kliedzošs, tautā nevēlams gadījums, jā, jo tādi var kalpot par tautu vienojošu faktoru.

Varu pieminēt kārtējo korupcijas gadījumu; Rīgas Dome par nieka naudu ir iznomājusi ilgtermiņā, ar atļauju celt tirdzniecības namu, skvēru starp Rīdzenes, Kalēju un 13, janvāra ielām . Tur tiks nocirsti koki utt. Rīt, 9.11.plkst.14oo VAK telpās tiek rīkota preses konference. Daži saka, ka VAKs nav dzirdams. Jā, tā tas ir, bet dzirdams viņš nav tikai žurnālistu vainas dēļ, jo viņu vērtējumā šīs VAKa darbības nav pietiekoši sensacionālas. Ja kaut kur laukos kāds debilais izvaro govi - lūk tas gan, utml, ir garas rakstīšanas vērti!!!!!! Biezie posta jūrmalu, sagrauj Ķemerus, sacūko Vecrīgu - kāda te sensācija?! - jau sen pierasta lieta, par ko neviens nelasa, jo neko nevar izdarīt . Tikai VAKiņa muļķi vēl spārdās, taču viņiem līdzekļi nav, telefons pa pusei atslēgts, internetā pieslēgties nevar, paziņojumus presē ievietot bez naudas nevar.

Te, nepieteikušies nekādos konkursos, jau sen, katru mīļu dienu notiek cīņa pret nelikumībām, netaisnībām, korupciju, Latvijas izlaupīšanu un sacūkošanu.

Tādēļ, mīļie sveikieši, sāciet domāt arī par materiālo palīdzību. Pirmajai vajadzībai - paziņojumu sakopēšanai un izplatīšanai pa Latvijas VAK nodaļām, kā arī ārzemju un citām NO, mēs līdzekļus sametīsim paši, bet VAK stāvokli es aprakstīju. Viņi mums dod visu, kas tiem pieder, bet kaut kāda ekspluatāciju izdevumu daļa mums ir jāsedz. Starp citu - pats pirmais noderētu, kaut vecs, lietots, bet darbspējīgs kopētājs.

Alnis.