From: "Janis Penikis" jpenikis@iusb.edu
To: "Rics Spuris" RSpuris@aol.com
Date: 2/10/01 1:14

Subject: Re: uzmetums

Sveiks, Rič!

Aizvakar atgriezos no trīs mēnešu darba cēliena LU, starp kādām 140 nelasītām e-pasta vēstulēm atradu arī tavējo, resp. Jura Žagariņa uzmetumu.

Rīgā diezgan cieši sekoju ziņām un notikumiem, bet jāsaka, ka par "Rītdienu" netiku ne dzirdējis ne lasījis pat pušplēstu vārdu. Vides Aizs. Klubs mazliet pavīdēja sakarā ar bēdīgi slaveno koku nociršanas afēru Basteja bulvārī, bet diemžēl arī tur VAK neizrādījās visai efektīvs faktors. Tātad, ja "sveikotāji" tur kaut ko dara sakarā ar referenduma ierosināšanu, tad tas vēl pagaidām ir stingri glabāts noslēpums.

Toties ap pašu domu -- ka vajadzētu mainīt Satversmi un vēlēšanu likumus -- ir (kā Latvijā tagad saka) "liela ažiotāža". Par to gādā faktiski viens cilvēks, Juris Bojārs, LSDSP vadītājs. Viņa galvenais "uzbrukuma virziens" gan ir, ka Latvijas politiskās problēmas būtu atrisinātas, ja Latvijai būtu "tautas vēlēts prezidents". Par to viņam nesen bija gara intervija Lauku Avīzē un raksts Neatkarīgā. Bet, starp citu, viņš arī iemet iekšā iespēju, ka varētu mainīt arī Saeimas ievēlēšanas sistēmu.

Par Bojāra prātojumiem biju pietiekami noskaities, lai uzrakstītu nelielu rakstu, ko Lauku Avīzē ievietoja pirms pāris nedēļām. Nosūtīšu kopiju, tiklīdz paspēšu.

--- Šā vai tā, ir taisnība, ka ļoti vajadzīga maiņa Saeimas vēlēšanu sistēmā. (Un event. arī maiņas Satversmē attiecībā uz izpildvaras, t.i. premjera un kabineta pilnvarām. Un maiņas tiesu sistēmā.) "Tauta" ir dziļi un nopietni vīlusies un pesimistiska, un es paredzu, ka, piemēram, marta pašvaldību vēlēšanās, sevišķi Rīgā, bet droši vien arī citās lielākās pilsētās, vēlētāju procents būs zems. Cilvēki gluži vienkārši neredz lielu jēgu izšķirties "par kuru blēžu baru" balsot. Uz tāda fona Bojāra demagoģija, "visu varu tautas vēlētam prezidentam", izskatās ļoti pievilcīga. Nebūtu pārsteigums, ja LSDSP Rīgas domes velēšanās iegūst 30 - 40 procentu balsu. Un Rīgā dzīvo 1/3 no Latvijas iedzīvotājiem, un tur ir vairāk nekā puse no Latvijas ekonomiskās dzīves.

--- Par Rītdienas idejām. Nezinu, kur Latvijā radies aplamais termins "mažoritārās vēlēšanas". Anglijas un ASV Kongresa apakšpalātu vēlēšanās lieto VIENMANDĀTA IECIRKŅU vēlēšanu sistēmu, ar PLURALITĀTES balsu skaitīšanas metodi. Tas nav tas pats, kas "absolūts balsu vairākums". Un ABSOLŪTS vairākums nav tas pats, kas BALSU VAIRĀKUMS". Arī "Padomju Latvijā" nelietoja nekādu "mažoritāro" sistēmu. Savukārt, "maināmie saraksti" (kā, piemēram, Latvijā 1920-tos gados) ietver vairākas iespējamas BALSOŠANAS metodes un vairākas iespējamas BALSU SKAITĪŠANAS metodes. Un tā tālāk, un tā tālāk......... Īsi sakot, konstitucionālā un juridiskā terminoloģijā visiem šiem vārdiem ir konkrēta un specifiska izpratne, un ar tiem nevajadzētu viegli mētāties.

--- Ir labi, ļoti labi, ka Latvijā sākusi darboties tāda Rītdienas grupa. Tikai, kā jau teicu, es vismaz pēdējos trijos mēnešos Rīgā par to vispār nekā nezināju. Un nav jau tā, ka Latvijas presei, radio, visādām biedrībām, u.t.t. nevarētu piekļūt. Tāpat, man liekas, ka VAK ir diezgan pavāja organizācija. Bet lai nu kā -- vismaz iepriecina tas, ka kaut kur ir tāda cilvēku grupa, kas par šīm lietām grib domāt un runāt.

Tas tā, pagaidām, ātrumā, ko varu izgudrot. Visu labu, Jānis

CC: zagarins@stcc.mass.edu , karklins@uic.edu